środa, 23 stycznia 2013

Czekolada - problem pracy dzieci



Problem pracy dzieci drażni. Szum medialny wokół tego tematu trapi zachodnie firmy produkujące czekoladę, bo tracą one markę i społeczny szacunek. Praca dzieci stanowi także spory problem dla rolników, przetwórców oraz przedstawicieli władz lokalnych i państwowych. Kakao jest podstawą ich utrzymania, a wszystkie tego typu skandale uderzają pośrednio w nich. Kiedy porusza się tę kwestię, rozmówcy często zmieniają temat. „Europejczycy mają spaczony obraz pracy dzieci” – takie zdania można było usłyszeć wielokrotnie w trakcie przeprowadzania badań terenowych od pracowników zakładów przetwarzających kakao. Iworyjczycy unikają tego problemu, redukują go do medialnej nagonki i podkreślają jego zgubny wpływ na postrzeganie ich kraju w Europie i Stanach Zjednoczonych.

źródło: http://afryka.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz